piątek, 26 czerwca 2015

Zapiekanka wegetariańska XXL

Zalety: duża, pyszna, sycąca, wegetariańska

Skład:
1 szklanka brązowego ryżu
1/2 szklanki ciecierzycy czerwonej
1/2 szklanki ryżu białego
Kilka gałązek selera naciowego*
1-2 cebule
1 duża marchewka
1 papryka (u mnie czerwona)
1/4 kalarepy
2 - 3 łodygi pora
Sól*
Ser żółty

Zalewa do zapiekanki czosnkowo-koperkowa:
1 duży jogurt naturalny*
3-6 jajek*
Koperek
2-3 duże ząbki czosnku
Sól i pieprz dla smaku

Wykonanie:

Gotowanie i przygotowanie:
Wodę w garnku doprowadzić do wrzenia, osolić wrzucić brązowy ryż. Po 15 - 20 minutach dorzucić pół szklanki ciecierzycy czerwonej* i ryżu białego (chłoną dużo wody). W tym czasie myjemy i kroimy warzywa. Seler naciowy, cebulę, por szklimy na patelni na niedużej ilości oleju*.  Zagotowany ryż z ciecierzycą odcedzamy.

Zalewa do zapiekanki: jajka, jogurt, koperek i czosnek mieszamy za pomocą trzepaczki.

Pieczenie, układanie, inne takie:
Na spód naczynia żaroodpornego wykładamy ryżem i ciecierzycą. Następnie wrzucamy warzywa w dowolnej kolejności. Ja najpierw zapodałam te kolorowe. Całość zalewamy sosem koperkowo-czosnkowym. Na wierzch można wyłożyć ser. Piec w temperaturze około 160 - 170 stopni przez 30-40 minut. Kwestia piekarnika.

***Magiczne gwiazdki*** - dla dociekliwych słów kilka:

* Specyficzny smak selera naciowego, który był jednym z produktów na mojej czarnej liście zdrowej żywności zupełnie łagodnieje. Polecam sceptykom;
* Wbrew powszechnej opinii, że sól to samo zło, ta bywa mniej szkodliwa dla niektórych niż mieszanka ziół. Osobiście preferuję himalajską. Ta bliższa naturze woni jajkiem, ale w wypadku gotowania jest to absolutnie niewyczuwalne;
* Jeśli zależy nam na mocno ściętej zapiekance, mniej jogurtu, więcej jaj;
* Ilość jajek jest zależna od poziomu ścięcia się zapiekanki jaki nam odpowiada. Im więcej jajek tym ta się mocniej zetnie, jest mniej nawilżona;
* Czerwonej, bo czerwoną należy gotowa 15-20 minut. W wypadku na przykład zielonej trwa to już nieco dłużej. Ciecierzyca i biały ryż nasiąkają solidnie wodą, czasami po prostu dolewam wodę w trakcie gotowania;
* W czasach olejowej fascynacji olejem kokosowym warto pamiętać, że jest on niskokaloryczny, ale powoduje mniejszą wchłanialność różnych witamin, więc warto o tym pamiętać. Szkle na rzepakowym.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz