Składniki(1):
-
mięso wołowe/z indyka, ok. 500g;
-
ziemniaki, marchewki - ilość; dowolna;
-
przyprawy, takie jak sól, pieprz i inne;
-
olej rzepakowy/oliwa z oliwek
Polecam więcej świerzych warzyw, surówkę. Mi się tylko takie zdjęcie zachowało :).
Skład sosu do burgerów(2):
-
mały jogurt naturalny*;
-
łyżka/dwie majonezu;
-
mały ogórek kiszony/korniszon (zależnie od upodobania);
-
łyżka musztardy;
-
łyżka keczupu;
-
łyżeczka czosnku;
-
łyżeczka cebuli.
Przygotowanie mięsa i frytek:
Frytki marchewkowo-ziemniaczane
Ziemniaki i/lub marchew pokroić jak na frytki, dodać przyprawy, np. zioła prowansalskie, tymianek, słodka papryka. Dodać około dwóch/trzech łyżek oleju (ilość na 2 duże marchewki i 3 średniej wielkości ziemniaki). Wyłożyć na blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
(z termoobiegiem).
Mięso
Rozdzielić na wielkość preferowaną osobiście (2 - 4 kotletów). Smażyć około 10 minut na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Mięso, szczególnie wołowe dostarcza później jego wystarczającej ilości. Mięso można doprawić solą i pieprzem. Należy je docisnąć co jakiś czas do patelni. Smażymy oczywiście zależnie od preferencji. Moje ulubione są dobrze wysmażone.
***Magiczne gwiazdki***
* Jourt naturalny, polecam czytać skład, od jakiegoś czasu
używam tych w wersji bio, które nie mają w składzie mleka w
proszku. Jest to raczej zbędny zapychacz, bo chyba nie muszę mówić,
że im bardziej odtłuszczony jogurt, tym bardziej pewne, że w
składzie pojawiają się inne zapychacze. Nauczyłam się również,
że niekoniecznie do wszystkiego potrzebujemy super gęstego jogurtu.
Wręcz w wielu wypadkach ten zachowuje się lepiej. Podobnie sprawy
mają się z majonezem, można wykonać samemu, tego jeszcze nie
robiłam, ale są na rynku (często najtańsze) takie całkowicie
pozbawione chemii.PS. Ostatnio usłyszałam, że u mnie to tylko zdrowo i lekko. To pomyślałam, że i mi zdarza się "zgrzeszyć". Warto jednak wiedzieć, że ziemniaki to cenny dar natury, nieustannie oskarżany o bycie niezdrowym. No, ale danie do lekkich nie należy :).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz