Składniki:
Ryż gotowany na mleku
1 litr mleka lum mleko z wodą
1 szklanka ryżu
2-3 łyżki masła
Cukier waniliowy (około dwie łyżeczki domowego wykonania lub 1-2 opakowania)
Jabłka smażone
1-2 słoiki zależnie od wielkości
lub 4-5 jabłek, cukier, cynamon
Przygotowanie:
Ryż gotujemy na mleku regularnie mieszając, tak długo aż ten nie wchłonie mleka, dla smaku można dodać masła i cukru waniliowego. Osobiście dodaje wcześniej przygotowanych prażonych jabłek ze słoika. Wykonanie proste, obieramy i kroimy jabłka. Wykrwamy oczywiście gniazda nasienne. Można dodać cynamonu. Smażymy w garnku lub na patelni do całkowitego zmięknieącia z dodtakiem wody na dnie garnka, można je posłodzić.
Pieczenie:
Ryż i jabłka wykładamy warstwami w żarodpornym naczyniu. Pieczemy 20-30 minut temperaturze 180-200 stopni.
Opcjonalnie:
Moja mama w dzieciństwie podawała nam wersję z bitą śmietaną. Jeśli nie słodziliśmy wcześniej jabłek można dodać cukru i jogurtu/śmietany.
Smacznego!
PS. Ostatnio byłam nieco zabiegana, dlatego obiecuję wrzucić więcej przepisów w najbliższych dniach. W czasie wolnym od wpisów opatentowałam kilka wersji zapiekanek wegetariańskich :).
PS 2. Można słodzić stewaimi, cukrami brzozowymi, brązowymi i zielonymi :). Pamietajcie jednak aby nie dać się zwariować. Biały cukier tak bardzo od brązowego się nie różni, a o różnych słodzikach i cukrach regularnie dostaje różne informacje. Wszystko jest dla ludzi w odpowiedniej ilości!
Do lipca 2014 roku potrafiłam ugotować trzy dania na krzyż, teraz samodzielnnie przygotuje mleko kokosowe, czy niektóre mąki. Wszsyscy pytają o mój przepis na muffiny i ich sekret, szczególnie tych bezglutenowych. Uwielbiam bajki, zarówno oglądać jak i pisać. Nic nie motywuje mnie tak jak praca z ludźmi, szczególnie podczas prowadzenia szkoleń. A po wszystkim? Lubię sobie pomarudzić, bo jestem ruda, ruda z charakteru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz