środa, 24 czerwca 2015

Zapiekanka z jabłkami i cynamonem

Składniki:

Ryż gotowany na mleku 
1 litr mleka lum mleko z wodą
1 szklanka ryżu
2-3 łyżki masła
Cukier waniliowy (około dwie łyżeczki domowego wykonania lub 1-2 opakowania)

Jabłka smażone
1-2 słoiki zależnie od wielkości
lub 4-5 jabłek, cukier, cynamon


Przygotowanie:
Ryż gotujemy na mleku regularnie mieszając, tak długo aż ten nie wchłonie mleka, dla smaku można dodać masła i cukru waniliowego. Osobiście dodaje wcześniej przygotowanych prażonych jabłek ze słoika. Wykonanie proste, obieramy i kroimy jabłka. Wykrwamy oczywiście gniazda nasienne. Można dodać cynamonu. Smażymy w garnku lub na patelni do całkowitego zmięknieącia z dodtakiem wody na dnie garnka, można je posłodzić. 

Pieczenie:
Ryż i jabłka wykładamy warstwami w żarodpornym naczyniu. Pieczemy 20-30 minut temperaturze 180-200 stopni.

Opcjonalnie:
Moja mama w dzieciństwie podawała nam wersję z bitą śmietaną. Jeśli nie słodziliśmy wcześniej jabłek można dodać cukru i jogurtu/śmietany.

Smacznego!

PS. Ostatnio byłam nieco zabiegana, dlatego obiecuję wrzucić więcej przepisów w najbliższych dniach. W czasie wolnym od wpisów opatentowałam kilka wersji zapiekanek wegetariańskich :).

PS 2. Można słodzić stewaimi, cukrami brzozowymi, brązowymi i zielonymi :). Pamietajcie jednak aby nie dać się zwariować. Biały cukier tak bardzo od brązowego się nie różni, a o różnych słodzikach i cukrach regularnie dostaje różne informacje. Wszystko jest dla ludzi w odpowiedniej ilości!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz