środa, 24 czerwca 2015

Pudding z nasion chia

 Składniki:
- 600ml mleka  (moje ulubione opcje)
  • 400ml mleka i 200ml wody 
  • 400ml mleka kokosowego i 200ml wody
  • 400ml mleka i 200ml mleka kokosowego*
  • 600ml mleka kokosowego
  • 400ml mleka sojowego i 200ml kokosowego/woda
- 5-6 łyżek nasion chia
- Miód* (lub inne słodzidło, około dwóch łyżek)
- Cukier waniliowy*
 
Opcjonalne dodatki:
Świerze owoce, orzechy, żurawina, jagody goi*, kakao*
Proporcje jednoosobowe: Około 2 łyżki nasion na szklankę mleka.

Wykonanie:
Mleko, miód lub inne słodzidło i cukier waniliowy ubijamy trzepaczką (w żadnym wypadku nie miksujemy*). Wlewamy do naczyń.
Zostawiamy miejsce na owoce i inne dodtaki, które dojdą później.

Należy odstawić na minimum 4-6 godzin do lodówki aż całość nie zgęstnieje. Ja zostawiam na noc pod wieczkiem lub folią. W zależności od typu dodanego mleka może stać kilka dni.

Przed podaniem dodajemy ulubione dodatki :).

*Magiczne gwiazdki*:
* Słodzidło dowolnne i słodkość dostosowuje do tego na co mam ochotę
* Cukier waniliowy przygotowuje sama, jak wrzucę przepis podlinkuje
* Jagody goi warto dodać około godziny przed podaniem, nasiąkają i nabierają smaku
* Kakao w zależnośc do zapotrzebowania dodać przed mieszaniem (najlapiej gorzkie)
* Miksowane nasiona chia wydzielają specyficzny smak

Niebawem: Wersja puddingu owocowego :).

Smacznego!

2 komentarze: