Kiedy robi się coraz cieplej, potrzeba nam
orzeźwienia pora na arbuzową masakrę.
Największe zalety arbuza:
- Soczysty;
- Smaczny;
- Zdrowy;
- Składa się głównie z wody;
- Posiada różne witaminy i dobroczynne właściwości, więcej do poczytania tutaj.
Jak wykorzystać:
- Pokroić i zmasakrować jak na załączonym obrazku;
- Pokroić i z dodatkiem wody i lodu zmiksować (arbuzolada);
- Dodawać do wszelakich kotajli;
- Sałatki owocowe z arbuzami są odlotowe.
Minusy:
- Mimo wszytko nie dla cukrzyków;
- W lodówce można trzymać dwa do trzech dni (muszę nadmienić, że zdarzało mi się dłużej trzymać po rozkrojeniu pod folią i był dobry);
- Wielkie to co bywa problematyczne jeśli mieszka się w dwie osoby.
Pomysł na arbuzowy tort dla bezglutenowców (patent jakim mnie Izu zaskoczyła niespełna rok temu):
Wykroić arbuza na kształt tortu, wysmarowac dookoła bitą śmietaną, lub innym kremem, ozdobić owocami.
Ooo tak :) przepis banalny a jak efektowny :P
OdpowiedzUsuń