niedziela, 5 lipca 2015

Wesoła wieśniaczka

                                                                                                             
Skład:
1/2  kg bobu
6-7 młodych ziemniaczków (lub dorodnych kartofli ; )
2-3 liście laurowe *(do gotowania ziemniaków)
5 ziarenek ziela angielskiego (do gotowania ziemniaków)
Sól*
2-3 pomidory (najlepiej malinówki)
1 średniej wielkości brokuł



Sos koperkowo-czosnkowy:

3/4 opakowania dużego jogurtu naturalnego
2-3 ząbki czosnku
Koperek
2-3 łyżki majonezu
Sól
Pieprz

Przygotowanie:
1. Umyte ziemniaki zalewamy gorącą wodą i gotujemy około 20minut w mundurkach. Ugotowane ziemniaki można obrać (młode niekoniecznie)**.
2. Bób* zalewamy zimną lub gorącą wodą i gotujemy aż nie zbrązowieje (około 20minut).
3. Pomidory kroimy i odcedzamy z nadmiaru wody.
4. Brokuł wrzucamy do gotującej się wody na 3-6 minut aby zachował kolor i nie był miękki.
5. Całość składników mieszamy

Sos koperkowo-czosnkowy(wykonanie):
Czosek przeciskamy przez prask. Siekamy natkę koperku. Jogurt, majonez i pozostałe składniki mieszkamy do uzyskania jednolitej konsystencji.*

***Magiczne gwiadki***
* Ziemniaki ugotowane z liścmi laurowymi i zielem angielskim nadają im smaku.
*Sól najlepiej dodać na około 10 minut przed końcem gotowania, w ten sposób nie traci tych dobrych właściwości, mamy pewność, że się nie wygotuje i nada odpowiedniego smaku. Ziemniaki po prostu nie wchłoną jej w nadmiarze.
*Z czosnkiem najlepiej ostrożnie, ponieważ przegryza się zazwyczaj po 2-3 godznach

Ps. Polecam warzywka prosto z lokalnego targu. Mamy sezon na wiele fajności ;). Niesamowicie ciekawym przeżyciem było wybranie się na prawie pusty targ warzywny. 
Ps.2 Pamiętajcie o lokalnych targowiskach, gdzie często kupicie naprawdę dobrej jakości owoce i warzywa, najlepiej poszukać wśród znajomych kogoś, kto już nieco ogarnął temat. Wiem teraz zdrowo to często bio eco certyfikaty, ale... Dłuższy temat ; ). 

Smacznego!


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz