Absolutny hit, cytat Michała: "Prawie czuć gluten".
- 50 g drożdzy;
- 1 łyżeczka cukru;
- 400 ml wody;
- 400 gramów mąki ryżowej;
- 100 gramów mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli;
- 4 łyżki oleju do ciasta.
UWAGA: Ciasto bardziej leiste niż w wypadku poprzedniczki. Wystarczy wylać na blachę.Przepis na pizze na cieście gryczanym tutu.
Wykonanie:
- Drożdze wymieszać w ciepłej wodzie z cukrem, odstawić na kilka minut*.
- W tym czasie odmierzamy składniki. Mąkę gryczaną w misce mieszamy z solą, dodajemy wodę i tą z drożdzami, olej. MIESZANIE: Tutaj wybieram opcje miksera z końcówkami do mieszania*.
- Odstawiamy ciasto na 30-60 minut, pod przykryciem*.
- Formę na której pieczemy wysmarować olejem. Ja osobiście używam papieru lub maty do pieczenia, którą smaruję olejem. Później inaczej niż w wypadku ciasta gryczanego wylewam ciasto na formę jest rzadsze niż gryczane*.
- Ciasto smaruje jogurtem, lub przecierem pomidorowym.
- Na tak przygotowane ciasto układamy swoje ulubione dodatki*.
- Pieczemy w nagrzanym do 200-220 stopni piekarniku przez ok 15-40 minut*.U mnie 30.
Uwagi:
- Do drożdży można dorzucić odrobinę mąki. Czytałam, że tak naprawdę wystarczy zaczyn z drożdży, wody i mąki, ale nie próbowałam;
- Osobiście zawsze przesiewam mąkę;
- Sekretem dobrze zrobionego ciasta drożdzowego jest dobre napowietrzenie ciasta;
- Nie ciepło, a głównie brak przeciągów powoduje, że ciasto drożdzowe dobrze wyrasta. Ja miskę zakrywam folią spożywczą. Czasami również aluminiową/ręcznikiem/ścierką;
- Ser sypiemy na sos, nie na składniki. Pozwala to im dobrze przykleić się do spodu. Czasami dla efektu dodaję ser na wierzch, ale to już czyste przyzyczajenie oka.
- Posiadam piecyk elektryczny, jeden z najtańszych na rynku. W opisie czytałam, że ciasto na pizze należy piec maksymalnie 15 minut. Ja swoję piekę minimum 30 minut.
- Mój ulubiony sos do pizzy czosnkowy: mały jogurt, łyżka majonezu i
kilka ząbków czosnku lub przyprawa. Można wbogacić solą, pieprzem i
koperkiem.
Jeśli ktoś wam mówił, że nie można zrobić pysznej pizzy bezglutenowej, na niesamowicie lekkim smacznym cieście, lub właśnie nie spotkaliście się z takim nigdy i nigdzie zakochacię się w tej pizzy. Jest to mój absolutny hit. Uwielbiam te gryczaną, ale szukałam innego smaku, delikatniejszego. Uwielbiam pizze razową, ale ta przeszła wszelakie moje eksperymenty. Warto eksperymentować w kuchni!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz