Skład:
1 opakowanie (1kg)
twarogu sernikowego*
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki kukurydzianej*
300 gramów cukru pudru
5 - 6 jajek
100 gramów masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżeczki cukru waniliowego*(wykonanie własne) lub jedno opakowanie
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki kukurydzianej*
300 gramów cukru pudru
5 - 6 jajek
100 gramów masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżeczki cukru waniliowego*(wykonanie własne) lub jedno opakowanie
Opcjonalnie:
1-2
łyżki śmietany 18 % (jeśli masa serowa jest zbyt gęsta)
Rodzynki
Skórka
cytrynowa
Propozycja
podania:
Z
bitą śmietaną i świeżymi owocami.
Wykonanie:
Z białek ubijam
pianę na sztywno. W tym czasie przygotowuje inne składniki.
Następnie żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do
pieczenia, masło i oba rodzaje mąk utrzeć do puszystości za
pomocą miksera. Dodać twaróg sernikowy, delikatnie mieszać (bez
ucierania) aż masa będzie jednolita. Można użyć końcówek do
mieszania z miksera lub/i łyżki. Ubite wcześniej białka połączyć
delikatnie z masą. Jak wyżej. Wyłożyć na blachę z papierem do
pieczenia, lub wysmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką*. Piec 80
- 90 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Po skończonym
pieczeniu można jeszcze chwilę trzymać w piekarniku, aby sernik
nam nie opadł. Warto powoli uchylać drzwiczki od piekarnika.
***Magiczne
gwiazdki i uwagi własne***
*Można
użyć twarogu, wtedy należy go zmielić kilka razy, osobiście nie
lubię utrudniać sobie życia, szczególnie że gładka konsystencja
z tego specjalnego jest idealna do puszystego sernika (podobna do
serka homogenizowanego, z tego, co wiem podobne coś jest w innych
marketach);
* Mąka może być ryżowa lub jeśli gluten wam niestraszny pszenna;
* Mąka może być ryżowa lub jeśli gluten wam niestraszny pszenna;
*Cukier
waniliowy przygotowuje ze szklanki cukru i jednej laski wanilii,
którą rozcinam, wrzucam ziarna do słoika z cukrem. Laskę wanilii
wrzucam do tego. Co jakiś czas mieszam. Odpowiedniego aromatu
nabiera po okołu dwóch tygodniach. Mamy pewność, że używamy
cukru waniliowego, a nie wanilinowego;
*Sekret
dobrego sernika tkwi w
szczegółach: dokładne mieszanie, temperatura, mniej znaczy więcej
(zalecam użyć maksymalnie sześciu jajek, nawet najmniejszych)
*Połączyłam
sobie dwa przepisy. Jeden z sera twarogowego Pilos i drugi z
internetu.
*Zawsze
używam papieru do pieczenia, więc jestem bardziej przekonana do tej
opcji;
*Sernik
można upiec na spodzie, ale osobiście preferujemy w domu taki bez
:).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz