wtorek, 18 sierpnia 2015

Amerykańskie pancake bezglutenowe

Skład:
  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki maślanki* lub mleka
  • 75 gramów rozpuszczonego masła lub oleju roślinnego*
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia lub jedna bardzo czubata
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 czubate łyżki cukru
  • szczypta soli
Wykonanie: 
Mąkę przesiewamy. Zaczynamy od ubicia* białek z solą, następnie dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Stopiowo dodajemy mąkę ciągle mieszając mikserem na wolnych obrotacch. Po dodaniu około półtorej szklanki mąki powoli dodajemy rozpuszczone masło lub olej i maślankę. Międzyczasie nadal dosypujemy mąki, mieszamy.  

Smażymy na rozgrzanej patelni*. Najlepiej takiej do naleśników. Dzięki wcześniej dodanemu tłuszczowi nie musimy używac oleju. Osobiście zalecam dodanie niewielkiej ilości tłuszczu i rozsmarowaniu, szczególnie przed wrzuceniem pierwszego naleśnika.  Olej kokosowy, czy z orzechów arachidowych dodaje niesamowitego aromatu.

***Magiczne gwiazdki***
* Oryginalnie stosujemy maślankę i masło, ale jestem zwolennikiem korzystania z tego co mam pod ręką.
* Jeśli wykonujecie wersję glutenową niekoniecznie trzeba najpierw ubić białka, wypieki bezglutenowe nieco mniej rosną, bywają mniej puszyste, wcześniejsze ubicie białek powoduje, że naleśniki są bardziej puszyste.
* Wersja z glutem opiera się na mące pszennej.

Podanie najlepiej z uśmiechem i syropem klonowym, miodem lub owocami.

Smacznego i pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz