Skład:
- 2 szklanki mąki ryżowej
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1,5 szklanki maślanki* lub mleka
- 75 gramów rozpuszczonego masła lub oleju roślinnego*
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia lub jedna bardzo czubata
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 czubate łyżki cukru
- szczypta soli
Mąkę przesiewamy. Zaczynamy od ubicia* białek z solą, następnie dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Stopiowo dodajemy mąkę ciągle mieszając mikserem na wolnych obrotacch. Po dodaniu około półtorej szklanki mąki powoli dodajemy rozpuszczone masło lub olej i maślankę. Międzyczasie nadal dosypujemy mąki, mieszamy.
Smażymy na rozgrzanej patelni*. Najlepiej takiej do naleśników. Dzięki wcześniej dodanemu tłuszczowi nie musimy używac oleju. Osobiście zalecam dodanie niewielkiej ilości tłuszczu i rozsmarowaniu, szczególnie przed wrzuceniem pierwszego naleśnika. Olej kokosowy, czy z orzechów arachidowych dodaje niesamowitego aromatu.
***Magiczne gwiazdki***
* Oryginalnie stosujemy maślankę i masło, ale jestem zwolennikiem korzystania z tego co mam pod ręką.
* Jeśli wykonujecie wersję glutenową niekoniecznie trzeba najpierw ubić białka, wypieki bezglutenowe nieco mniej rosną, bywają mniej puszyste, wcześniejsze ubicie białek powoduje, że naleśniki są bardziej puszyste.
* Wersja z glutem opiera się na mące pszennej.
Podanie najlepiej z uśmiechem i syropem klonowym, miodem lub owocami.
Smacznego i pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz