Wersja bezglutenowa:
Składniki:
Grzyby boczniaki*
Jajko
Mąka bezglutenowa
(najlepiej ryżowa)
Płatki kukurydziane
Sól, pieprz
Opcjonalnie mleko
lub woda
Mizeria, składniki:
2–3 małe ogórki
Jogurt naturalny*
Mała cebula
Sól, pieprz
Wykonanie:
Jajko rozbijamy
trzepaczką z solą i pieprzem. Można do niego dodać mleka lub
wody. Płatki kruszymy lub mielimy w młynku. Boczniaki myjemy,
rozdzielamy kapelusze od ogonków. Tak przygotowane grzyby nadal
wilgotne od wody obtaczamy kolejno w mące, jajku i płatkach.
Smażymy dokładnie w oleju z obu stron. Nie za długo, gdyż może
wydobyć się lekko gorzkawy smak.
Mizeria, wykonanie:
Ogórki kroimy,
cebulkę szatkujemy dodajemy sól i pieprz dla smaku.
***Magiczne
gwiazdki***
* Czy wiesz, że
większość jogurtów posiada w swoim składzie wypełniacz taki jak
mleko w proszku, na rynku są dostępne min. jogurty firmy Bakoma
natur, które w wersji gęstej posiadają śmietankę, a rzadszej
pozbawione są zbędnych wypełniaczy. Dodatkowo pozbawione tych
wypełniaczy są jogurty z Lidla i prawdopodobnie Aldi (chyba
najtańsza opcja cenowa).
* Boczniaki, bo...
faktycznie ich smak w tym wykonaniu najbardziej zbliżony jest do
schabowych.
_______________________________________________________
Chwilę mnie nie było, bo wyjazd i migrena. Powracam ze sporą ilością przepisów :). Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz