czwartek, 3 września 2015

Boczniak a'la schabowy



Wersja bezglutenowa:

Składniki:
Grzyby boczniaki*
Jajko
Mąka bezglutenowa (najlepiej ryżowa)
Płatki kukurydziane
Sól, pieprz
Opcjonalnie mleko lub woda

Mizeria, składniki:
2–3 małe ogórki
Jogurt naturalny*
Mała cebula
Sól, pieprz






Wykonanie:
Jajko rozbijamy trzepaczką z solą i pieprzem. Można do niego dodać mleka lub wody. Płatki kruszymy lub mielimy w młynku. Boczniaki myjemy, rozdzielamy kapelusze od ogonków. Tak przygotowane grzyby nadal wilgotne od wody obtaczamy kolejno w mące, jajku i płatkach. Smażymy dokładnie w oleju z obu stron. Nie za długo, gdyż może wydobyć się lekko gorzkawy smak.


Mizeria, wykonanie:
Ogórki kroimy, cebulkę szatkujemy dodajemy sól i pieprz dla smaku.

***Magiczne gwiazdki***

* Czy wiesz, że większość jogurtów posiada w swoim składzie wypełniacz taki jak mleko w proszku, na rynku są dostępne min. jogurty firmy Bakoma natur, które w wersji gęstej posiadają śmietankę, a rzadszej pozbawione są zbędnych wypełniaczy. Dodatkowo pozbawione tych wypełniaczy są jogurty z Lidla i prawdopodobnie Aldi (chyba najtańsza opcja cenowa).
* Boczniaki, bo... faktycznie ich smak w tym wykonaniu najbardziej zbliżony jest do schabowych.

_______________________________________________________

Chwilę mnie nie było, bo wyjazd i migrena. Powracam ze sporą ilością przepisów :). Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz