wtorek, 8 września 2015

Naleśniki gryczane angielskie


Skład: 
1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody mineralnej (najlepiej gazowanej)
2 jajka
5 łyżek roztopionego masła
2 łyżki brązowego cukru


Wykonanie:
Białka ubić. Dodać żółtka, cukier, mąkę, masło i zmiksować. Ciasto odstawić na pół godziny. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni. Nie ma konieczności dodawania tłuszczu do smażenia, polecam jednak użyć go do pierwszego naleśnika.

Nadzienie:
1 jajko z trzema łyżeczkami cukru pudru ubić, dodać twaróg i wymieszać widelcem. Podawać z dżemem, serkiem i czym tylko chcemy.

________________________________________

UWAGA

Naleśniki gryczane łatwo rozprowadzić drewianą, płaską łyżką. Nie są tak leiste jak zwykłe naleśniki.

Problem z naleśnikami bezglutenowymi? Mit.

Dziękuje za uwagę i smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz