Wersja mięsna:
- 4-5 dużych papryk
- Około 100 gramów ryżu* (brązowy)
- 2-3 średniej wielkości marchewki
- Puszka kukurydzy
- Pomidory w puszce (lub 5-6 pomidorów)
- Seler naciowy lub 2 małe cebule
- 500 gramów mięsa mielonego*
- 1 jajko
- Ser żółty
- Przyprawy, takie jak łyżeczka słodkiej papryki, sól, ostra papryka, zioła
Papryka
nadziewana vege:
- 3-4 dużych papryk
- Około 100 gramów ryżu* (brązowy)
- 50 gramów soczewicy lub ryżu białego
- 2-3 średniej wielkości marchewki
- Puszka kukurydzy
- Pomidory w puszce (lub 5-6 pomidorów)
- Seler naciowy lub 2 małe cebule
- Ser żółty
Wykonanie:
Mięso podsmażamy,
cebulę lub/i seler szklimy. Ryż i soczewicę gotujemy. W wypadku
gotowania ryżu brązowego dorzucamy po piętnastu minutach
soczewicę. Marchewkę kroimy w kostkę. Składniki mieszamy ze sobą.
Odkrawamy górę papryki, wykrawamy gniazda nasienne. Przygotowanym
farszem wypełniamy paprykę. Ser można dodać na wierzch farszu.
Paprykę wstawiamy do naczynia żaroodpornego, które zalewamy
pomidorami w puszce (może być z dodatkiem koncentratu pomidorowego
i przypraw, czyli słodkiej papryki, soli, bazylii lub innych wedle
upodobania). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 175 do 190 stopni
na 30 minut. Papryki można podlewać sosem.
***Magiczne
gwiazdki***
* Ryż może być
niedogotowany, dojdzie w piekarniku.
* Składniki, czyli
to, co włożymy do papryki można stosować zamiennie,
eksperymentalnie. Ja jutro planuje sprawdzić dodatek sera fata i
może oliwek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz