wtorek, 20 października 2015

Papryka nadziewana

Wersja mięsna:
  • 4-5 dużych papryk
  • Około 100 gramów ryżu* (brązowy)
  • 2-3 średniej wielkości marchewki
  • Puszka kukurydzy
  • Pomidory w puszce (lub 5-6 pomidorów)
  • Seler naciowy lub 2 małe cebule
  • 500 gramów mięsa mielonego*
  • 1 jajko
  • Ser żółty
  • Przyprawy, takie jak łyżeczka słodkiej papryki, sól, ostra papryka, zioła

Papryka nadziewana vege:
  • 3-4 dużych papryk
  • Około 100 gramów ryżu* (brązowy)
  • 50 gramów soczewicy lub ryżu białego
  • 2-3 średniej wielkości marchewki
  • Puszka kukurydzy
  • Pomidory w puszce (lub 5-6 pomidorów)
  • Seler naciowy lub 2 małe cebule
  • Ser żółty

Wykonanie:

Mięso podsmażamy, cebulę lub/i seler szklimy. Ryż i soczewicę gotujemy. W wypadku gotowania ryżu brązowego dorzucamy po piętnastu minutach soczewicę. Marchewkę kroimy w kostkę. Składniki mieszamy ze sobą. Odkrawamy górę papryki, wykrawamy gniazda nasienne. Przygotowanym farszem wypełniamy paprykę. Ser można dodać na wierzch farszu. Paprykę wstawiamy do naczynia żaroodpornego, które zalewamy pomidorami w puszce (może być z dodatkiem koncentratu pomidorowego i przypraw, czyli słodkiej papryki, soli, bazylii lub innych wedle upodobania). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 175 do 190 stopni na 30 minut. Papryki można podlewać sosem.


***Magiczne gwiazdki***

* Ryż może być niedogotowany, dojdzie w piekarniku.
* Składniki, czyli to, co włożymy do papryki można stosować zamiennie, eksperymentalnie. Ja jutro planuje sprawdzić dodatek sera fata i może oliwek.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz