Całość inspirowana przepisem. Wrzucam, bo nieco zmieniliśmy składniki, sposób podania i
dorzucam kilka obserwacji. Zupa należy do ostrych.
Składniki:
-
1 kg dynii*
-
0,5 kg ziemniaków
-
dwie marchewki
-
dwie pietruszki
-
jedna mały lub pół większego selera (bulwa)
-
ostra papryka
-
trzy do czterech cebul*
-
oliwa
-
dwa ząbki czosnku
-
niewielki kawałek korzenia imbiru
-
przyprawy: sól, pieprz cyanne, ostra papryka chilli*
Opcjonalnie:
-
mały jogurt naturalny
-
szklanka ryżu
Przygotowanie:
-
Dynię obieram, kroję w kostkę.
-
Ziemniaki, marchewkę, seler oraz pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę.
-
Cebulę obieram, kroję i podsmażamy na oliwie na złoty kolor, na koniec smażenia dodać wyciśnięty przez praskę czosnek.
-
Wszystkie składniki (w tym około ¾ zeszklonej cebuli*) wrzucamy do garnka i gotujemy (około 30 minut pod przykryciem), ja po 15 minut odkryłam pokrywkę*.
-
Pod koniec gotowania dodajemy kawałek imbiru, solimy, doprawiamy.
-
Zupę odkładamy na bok, czekamy aż lekko wystygnie, wyciągamy ostrą paprykę i blendujemy na jednolitą masę. Ponownie podgrzewamy.
-
*Opcjonalnie gotujemy ryż (około szklanki).
Opcje podania:
Osobiście zupę
przecieramy przez sitko jest wtedy bardziej klarowna, dodatkowo
możemy ją podać z:
-
ryżem*, cebulką i łyżką oliwy;
-
łyżką oliwy i dodatkiem jogurtu naturalnego (dla złagodzenia ostrego smaku).
***Magiczne
gwiazdki***
*
Z tej ilości składników
wychodzi bardzo dużo zupy, dlatego można spokojnie wykonać ją z
połowy składników, można też przełożyć do słoików i
pasteryzować (idealne na zimę);
*
Papryka może być w proszku, ja lubię używać suszonego chilli w
całości;
*
Jeśli nie chcemy dodawać przy podaniu cebuli wystarczy zeszklić
trzy;
*
Żeby zupa nie wykipiała wzdłuż garnka układamy drewnianą łyżkę,
zupę co jakiś czas lubię zamieszać;
ryż warto zblendować z zupą aby zupa rzeczywiście miała konsystencje kremu. My ostatecznie wybraliśmy wersję bez ryżu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz