Składniki:
Ziemniaki/kartofle
Woda
Makaron ryżowy/sojowy
Liście laurowe (2-3)
Ziele angielskie (2-3)
Sól
Opcjonalnie:
Dowolne przyprawy, np. papryka, sól, pieprz, naturalna vegeta (lub po prostu kurkuma, sól, szuszone jarzynki), odrobina oleju i inne, rozgotowane ziemniaki z wywaru.
Wykonanie:
Ugotuj ziemniaki w wodzie (czyli zalewamy ziemniaki wodą z dodatkiem przypraw ze składu podstawowego). Wodą z ugotowanych ziemniaków zalewamy makaron ryżowy i odstawiamy na kilka minut. Dodajemy dowolne przyprawy i dodatkowe składniki. W wypadku mięsożerców ciekawym dodatkiem jest na przykład szynka prowansalska. Ziemniaki, jak to ziemniaki można wykorzystać do obiadu, klusek i innych takich jak mawiają wielcy :).
Moje takie różne z głowy i wiedzy zaprzyjaźnionych dietetyków:
- Ziemniaki są zdrowe, nie tuczą, woda z nich jest najzdrowsza;
- Uwielbiałam zupki chińskie i nawet starając się dbać o zdrowie cóż... ale nie mogę, teraz mogę;
- Dodatki i przyprawy są w mojej opinii zupełnie kewstią totalnie opcjonalną, bo każdy dąży do jakiegoś smaku, można się posiłkować czytając składy przypraw z zupek;
- Można pominąć glutaminian, który jako tako jest wszędzie. Sam w sobie nie jest zły, ale dlaczego dodaje się go do wszytkiego? Naturalny znajdziecie np. w pomidorach;
- Sól, sól, sól nie zabija. Znam wręcz osoby, którym bardziej szkodzą duże ilości ziół, tak z tym trzeba uważać. Osobiście używam himalajskiej. Tak są sole zdrowe i zdrowsze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz