poniedziałek, 25 maja 2015

Zupka chińska... na zdrowo

Sposób na zdrową zupkę chińską, podłapany od Sottie (kto wie ten wie).

Składniki:
Ziemniaki/kartofle
Woda
Makaron ryżowy/sojowy
Liście laurowe (2-3)
Ziele angielskie (2-3)
Sól


Opcjonalnie:
Dowolne przyprawy, np. papryka, sól, pieprz, naturalna vegeta (lub po prostu kurkuma, sól, szuszone jarzynki), odrobina oleju i inne, rozgotowane ziemniaki z wywaru.

Wykonanie:
Ugotuj ziemniaki w wodzie (czyli zalewamy ziemniaki wodą z dodatkiem przypraw ze składu podstawowego). Wodą z ugotowanych ziemniaków zalewamy makaron ryżowy i odstawiamy na kilka minut. Dodajemy dowolne przyprawy i dodatkowe składniki. W wypadku mięsożerców ciekawym dodatkiem jest na przykład szynka prowansalska. Ziemniaki, jak to ziemniaki można wykorzystać do obiadu, klusek i innych takich jak mawiają wielcy :).

Moje takie różne z głowy i wiedzy zaprzyjaźnionych dietetyków:

  • Ziemniaki są zdrowe, nie tuczą, woda z nich jest najzdrowsza; 
  • Uwielbiałam zupki chińskie i nawet starając się dbać o zdrowie cóż... ale nie mogę, teraz mogę;
  • Dodatki i przyprawy są w mojej opinii zupełnie kewstią totalnie opcjonalną, bo każdy dąży do jakiegoś smaku, można się posiłkować czytając składy przypraw z zupek;
  • Można pominąć glutaminian, który jako tako jest wszędzie. Sam w sobie nie jest zły, ale dlaczego dodaje się go do wszytkiego? Naturalny znajdziecie np. w pomidorach;
  • Sól, sól, sól nie zabija. Znam wręcz osoby, którym bardziej szkodzą duże ilości ziół, tak z tym trzeba uważać. Osobiście używam himalajskiej. Tak są sole zdrowe i zdrowsze. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz